搜索
樓主: VR2ZOC

(HiFi技術講座)音頻分析儀使用全攻略

感謝 ZOC 的邀請, 能在我會主持技術講座實在十分榮幸. 活動室近乎坐滿, 同學們的反應比預期還要熱烈, 小弟覺 ...
VR2WHF 發表於 23-1-2011 01:13 AM

站在我們這個 "會"來看,大家都能為 "會"盡點力。為同好排難解困,都會感到榮幸,這裏大家都有共通之處。而在我本人來說,希望從多方面的技術層面,去理解 "高保真",結合一些具體的電子技術,制作工藝....等,再和各自的實際情況和要求,不是人云亦云的玩HiFi,是比較理智的。玩HiFi要大眾化,科學化,客觀化。不要神神化化?!期待著你的續集。
各發燒朋友密切注意映期!
P1020951 copy.jpg    
感謝 ZOC 的邀請, 能在我會主持技術講座實在十分榮幸. 活動室近乎坐滿, 同學們的反應比預期還要熱烈, 小弟覺 ...
VR2WHF 發表於 23-1-2011 01:13 AM

VR2WHF:

辛苦晒,見到你地講座果日完結後,同學跟講師/導師傾到都唔想走,我都寫過 "服" 字比你地了! 還有,多謝你為 "中無" 準備了一個精彩的講座,之前的準備功夫,也不少吧!

期待... 期待更多的......  ^_^
VR2WHF:

辛苦晒,見到你地講座果日完結後,同學跟講師/導師傾到都唔想走,我都寫過 "服" 字比 ...
rita 發表於 24-1-2011 07:38 PM

(HiFi技術講座)音頻分析儀使用全攻略(FULL House)!
P1020948 copy.jpg
講座前的準備
P1020949 copy.jpg
集齊資料 , 出動私人珍藏,做足100分。
P1020950 copy.jpg

P1020954 copy.jpg
睇下個講座內容就知豐富,從學術和技術層面都係重量級。唔係吹水
P1020955 copy.jpg
班 "超級" 發燒擁躉聽得聚精會神,比聽音樂還集中。
P1020956 copy.jpg

個個都聚精會神
P1020957 copy.jpg

P1020958 copy.jpg
趁小休出來睇清楚D和問(問題)
P1020959 copy.jpg

同好們似乎對這件物品有好大興趣
P1020960 copy.jpg
莫非此產品對自己的 "DIY機"會帶來什麼幫助?
遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 1 才可瀏覽,您當前積分為 0

還是重有其它用途?
遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 1 才可瀏覽,您當前積分為 0

今次無聽 "講座" 朋友,下次記得補番數。 唔好話我 "六大俠" 唔通知!

P1020963 copy.jpg
點解會有企位?
P1020964 copy.jpg

音響界前輩 "KK余" 同埋兩個 "喇叭王子" 都係座上客
P1020965 copy.jpg
呢邊又有大師姐 "屏姐"同金耳朵 "四大顛王" 之一座陣, 真係高 (燒)(友)滿座。
P1020966 copy.jpg

P1020968 copy.jpg
講到呢個時候, "六大俠"就要出場睇下有乜野幫到手, 唔好 "係咁CUT" 得勒
P1020967 copy.jpg

果然真係 "CUT" , 上下都 "CUT" ,(係咪條氣唔順呀) ,個正弦波形係咁!你收唔收貨?
P1020970 copy.jpg
將距放大睇真D
P1020969 copy.jpg