搜索
樓主: VR2UKT

衛徑長佂

從第九段開始 (W105) 至鶴藪 (W113) 這一段,大部份是向下落,我們採取緩步跑,會較為省力。如果用步行落斜坡,膝頭哥會容易酸痛。不過要記住,過咗標距柱 W109 就要睇實,在三岔路唔好左轉去咗流水响水塘,喊都無謂。好在有指示牌,記得跟着衛奕信四方柱指示!!

近 W107 之涼亭,記得由個亭背後去先至啱!

終於來到鶴藪水塘之涼亭,唞一唞再上山,呢座山僅次於東洋山個種辛苦,唔好急!
計計時間,現在是 14 時 39 分,累計行咗 6 小時 27 分。非常滿意!

上了呢座山,就輪到最後的屏風山,黃嶺,犁壁山,八仙嶺。努力努力!
過了標距柱 W114,努力向上。

標距柱 W115,行多 30 米就到平台。足足用咗 20 分鐘上山。

在屏風山上飄,要經歷標距柱 W116~119 才到黃嶺。
有人講,上到屏風山,已經成功咗一半,亦有人講,未落仙姑峰,未知行唔行得哂!睇下地圖,一路行,一路數下山,由屏風山數到仙姑峰,冇二十座都有十幾座個,座座都上上落落,切勿心急,呢一段行得快者,三小時內完成,嘆山(在每一座山頂都唞一唞,)者,俾多一倍時間,電兔或喪犬狂飊則另計。

犁壁山上落都幾斜,稍為崎嶇。

上完長命樓梯就是八仙嶺。

八仙嶺最高峰是純陽峰,(590米)

八仙嶺由純陽峰開始依次是 純陽、鍾離、果老、拐李、曹舅、采和,湘子、仙姑
上完呢條樓梯,就到果老峰,山頂有一張櫈,可以唞一唞。

由湘子峰望去仙姑峰。

到了仙姑峰,時間是下午17時24分,由上屏風山計,行了2小時31分。幾好!
到了仙姑峰,是下午 17 時 24 分,距離大美督己是 1 小時內的事,今日天氣好好,有風,不太熱,最後去到大美督是下午 18 時 05 分。全日累計用咗 9 小時 53 分。這個時間比賽時實現就好了。我們會保持操練!

落日斜照春風亭

嚟到大美督,仲趕得及影日落。
2009 年 8 月 23 日下午 3 時正,雷利衛徑長征主辦簡介會,急忙去聆聽,順便去觀察一下比賽對手實力。原來今年報名人數都幾踴躍,全征公開組有 88 隊;全行山界關注的旋風 156 亦有 8 隊,今年熱鬧了。好!無論如何,今年都盡力行晒佢;沿途睇下撞唔撞到旋風猛將!

主持人在台上簡介賽事。

報名隊伍之部份名單。
大會派發了參賽小冊子,內容詳細。

熟讀賽事規則。

賽事中穿着之T恤。

今年是十周年都印埋上去。
開完簡介會,又要投入操練。2009 年 8 月 30 日,天文台話吹東北風,最大雖然得 2 級,都好過冇,温度是攝氏 33 度。嘩!好熱呀,諗住短短地向風的一面去操練,我哋揀咗鶴藪去南涌的一段。一清早,由粉嶺火車站傍綠巴站上車,剛好遇見 GY 和幾個Ham友去操練無線電測向。我和 ZTA 在鶴藪圍落車,直踩八仙嶺去也!

30 分鐘到了鶴藪水塘。

見到美麗的小蝶,馬上影番張相留念。

5 分鐘到了上屏風山路口。

在此段(標距柱W114~115)用了25分鐘,遇到了5個操山年青人。

屏風山的蘭花又開始盛放了。

由水塘起計,用了 2 小時 10 分到達純陽峰。遠處是犁壁山,再遠的最高峰是黄嶺。

49# VR2UKT

烈日當空,雖然今天更換了一頂防晒帽,效果都不錯,但不是個個山頭有風,連上一次在屏風山發現的溪流,己經乾涸,想抹下面都唔得。哎!一路行,一路標汗。渾身濕透,好難頂。水已經剩下半樽,不得不打消去南涌的念頭,改去大美督吧了!

在犁壁山的大樹下,發現有3個操山的人歇息,在純陽峰落石級又見到他們。

全日最大風的位置,被佢地霸住嚟散熱。