搜索
樓主: VR2UKT

鹿頸_鎖羅盤_荔枝窩_烏蛟騰.....連走

當日天氣好曬,太陽伯伯晨早起來,照耀大地,藍天白雲。風景就靚,我們 13 人分乘两輛小巴,一先一後浩浩蕩蕩地向鹿頸進發,可能由於吹水得太犀利,或是小巴冷氣唔够凍。未到鹿頸就已經出汗。

到咗起點,拿拿林宣佈當日行程,點齊人數,馬上出發。URK,ZTA 帶頭;UEH 掃尾,中無两大巨頭------QC 與 ZDY 壓陣; YZQ 和他的 YL 帶齊天線;嫻姐與 BOBO 等 4 人行負責打氣,VVH 負責睇頭,UKT 負責睇尾。

YZQ 和 YZQ-1,好欣賞架跑車

V VH好有型,想楂呢架車

香車美人圖

喂!咪掛住睇車,快啲行啦!
大家有傾有講,由 9 時 52分 從鹿頸起步,到谷埔宋伯山水豆腐花,剛好疊正10 時 35 分。大家歇一歇,飲杯茶,嘆碗豆腐花,食件番薯餅,咬串燒賣,準備上山去睇航空母艦。

藍天白雲

YZQ 與 YZQ-1 海邊留倩影

谷埔宋伯山水豆腐花人頭湧湧

中無兩大巨頭 QC(左) 與 ZDY,QC 示範無拘無束

Bobo(左一),Rita(左二)....四人組,Yeh!

咪抖咁耐,起身趕路喇!

回覆 12# VR2UKT 的帖子

巨頭?我不是巨頭 ... 不過我熱到頭都大!

回覆 12# VR2UKT 的帖子

嘩! D宋伯山水豆腐花真是好得喎!       不過,就食唔到想食嘅......!   
原帖由 rita 於 28-6-2008 04:52 PM 發表
嘩! D宋伯山水豆腐花真是好得喎!       不過,就食唔到想食嘅......!   

Rita與BOBO:
  唔好嬲,事頭婆話天熱唔造缽仔糕,所以要等天冷時再有得賣,焗住我要食第樣,喊都無謂。

抖咗一陣,回晒氣,個個龍精虎猛,又奔向鎖羅盤。未幾,來到谷埔堤壩尾,有條石級,啱喇,行上去冇衰。
    沿路望住對面沙頭角,見到海中魚排,見到梧桐山上有個好型仔兼靚仔之發射塔,岸邊停泊着威武雄偉的航空母艦,身為中國人,頓時感覺好有安全和自豪。立即影番幅相留念。

魚排中唔知有沒有養中華鱘?

梧桐山下有良港

拉近鏡頭,望一望有幾多架飛機停在母艦甲板先!
由這一個山仔右轉,穿過山坳,因為忙於影相,掃尾隊滯後了幾條街。當直落到榕樹坳時,各人已經在大樹下乘涼。我走到幾乎氣絕身亡,幸好BoBo和Rita遞上救命陳皮柑一個,食落頓時生津解渴,士氣大振。
       抖了一陣,大家起步向鎖羅盤進發。好彩路徑有指示牌,大家都信心佰倍。

QC步過榕樹坳古村

QC(持傘者)曰:過來呀,掂唔掂?    URK道:UEH,你會得嘅!
為了趕路,VR2UEH決定來一招大鵬展翅,飛躍而過,佩服,佩服!好在架數碼機有連環快拍功能,記錄了UEH的好身手。

連環鏡之一:蓄勢

連環鏡之二:起飛

連環鏡之三:軟着陸

連環鏡之四:站穩
過了一條溪,便要翻越石芽頭的側峰,雖然不算陡峭,但大熱天時,又沒有清風送爽,QC 與 ZDY 走起來也感吃力。好在得到 UEH 力撐。慢慢地向山上挺進。
       而走前頭的 URK, V V H, YZQ, YZQ-1, ZTA, Rita 四人組已經落山,聚首在鎖羅盤密林中。後面四人見到這情景,三扒两撥,急急步直奔而下。終於在中午 12 時 2 9分,一行 13 人終於會合在鎖羅盤村祠堂前了,當然,要拍照留念。

在鎖羅盤村祠堂前

樹林裡是鎖羅盤村另一邊
鎖羅盤村自古開村以來,傳聞甚多,是否屬實,就要由大家去考証一番。但看望一下村內房屋結構,大部份由青磚砌成,顯得較為富裕,而屋群亦很大,想從前必有一番景象。村的名稱也變更了幾次。
       我們為了印證一下鎖羅盤如何鎖住羅盤,我們把隨身的指南針解下來,放在一起,看一下有沒有異樣,但是個個指南針都一同指住北方,正確無誤,就算移動了地圖,用手轉動指南針,仍然活動自如,並未鎖住!!唔通已經解除了千年魔咒?

地圖,指南針,GPS樣樣齊

鎖羅盤村委員會温馨提示