搜索
樓主: VR2ZOC

電子管"OCL"旗艦出航遠征

ckleung17 發表於 30-12-2013 20:05
有大俠在傍不用擔心。  回想當時仿制完成第一部旗艦時,徘徊在十字路口,猶豫是否應該接上喇叭,心情非常 ...
咁最後得到的結果係?喇叭斷頭台{:soso_e155:} {:soso_e109:} ?還是音樂直通車{:soso_e124:} ?
我認為孖寶黑金剛係音樂直通車
沒有錯,就聲音表現,它是介乎粒機與膽機之間,有著較雄渾通透的音色,細節清晰,卻沒太多的膽機泛音餘韻,(也許那是膽機的失真或特性),此機係較適合追求完美的發燒友,包括我。
用器材欣賞音樂,包含了很多妥協已係老生常談,只要明白自己要求,自可樂在其中。
音樂軟件及器材帶給了我們音效及快感的同時。最重要係意境。陶醉於音樂之中,手一杯咖啡,勝過千言萬語。
此機用6c33膽,暖機需要起碼一個多小時才萛進入狀態,人聲樂器都交足功課有突。
石信之的彩雲追月,天際浩瀚,意境深遠。
西崎的王昭君,蔡老琴的三年,如泣如訴。
正所謂有氣勢又有幼細,仲想點?
vgty12 發表於 1-1-2014 11:47
沒有錯,就聲音表現,它是介乎粒機與膽機之間,有著較雄渾通透的音色,細節清晰,卻沒太多的膽機泛音餘韻, ...

vgty12 師兄見解果然獨到。  祈待今晚的OTL班。
ckleung17 發表於 2-1-2014 09:01
vgty12 師兄見解果然獨到。  祈待今晚的OTL班。

當日搬機到步,時間沖忙,烏龍百出,左右CH掉轉,相位又掉轉,總之聽落唔對路,好彩旗艦有相位導航{:soso_e104:},襟個制知道行錯路,如果唔係就以為要將部旗艦改名叫"舢舨仔"{:soso_e164:}。現在聽講話又有重大突破喎!{:soso_e153:}
旗艦回航時入廠要打番個左、右"CH"標記至得

VR2ZOC 發表於 6-1-2014 17:11
當日搬機到步,時間沖忙,烏龍百出,左右CH掉轉,相位又掉轉,總之聽落唔對路,好彩旗艦有相位導航{:soso_ ...

有乜嘢突破, 要聽下先得
經反覆聆聽,這OCL 機回配我的舊愛Chartwell studio 1 ,竟係另一天地,琴聲人聲圓潤有致,更悅耳耐聽。
好奇心加手多多,拔出最前有屏敝膽仔,查究竟係5751 來路膽仔,雖係喜萬年的一般貨色,卻有此好表現,心想好彩這部機不是我的,不然就杰過芝麻糊,因為5751=7025=12AX7  凈係換膽tune機較聲都有牌唔得閒。
因為自問仍有著一般發燒友貪心加手痕的心態。貪係成日都想好聲D, 手痕就唔駛講。
看來不自量力的我也要一試,計劃下砌番部玩下,反正不成功都唔駛成仁者。
同好們,唔信就試下同亞Sir 借來聽下,祝你好運。
vgty12 發表於 8-1-2014 16:23
經反覆聆聽,這OCL 機回配我的舊愛Chartwell studio 1 ,竟係另一天地,琴聲人聲圓潤有致,更悅耳耐聽。
好 ...

突破係"OCL" 機配Chartwell studio 1 ,另一天地{:soso_e182:} ,Is the best{:soso_e179:}

今次配搭"Chartwell" studio 1"英國聲", 看看有什麼表現{:soso_e132:},明天見。

物主重有好多名牌名器
呢四隻係咪好野,我都未聽過