搜索
樓主: VR2ZOC

第二代電子管OCL旗艦的電源部份

ckleung17 發表於 11-11-2013 07:57
那兒可買到松香,琴行的是60元+一小塊。

你唔講我都唔知D松香咁貴,不過賣到咁貴就一定靚野,不過建議你可到佐敦有間大的國貨公司樂器部睇下,可能平D。

一式兩份
畫上個Logo就全部完成

VR2ZOC 發表於 11-11-2013 17:18
你唔講我都唔知D松香咁貴,不過賣到咁貴就一定靚野,不過建議你可到佐敦有間大的國貨公司樂器部睇下,可能 ...

有好嘢提供給各位DIY朋友以作參考. 就是這支保護膜噴劑,各大電子零件店有售. 價錢大約六十多圓,两三年前之售價. 既方便使用又易於存放,我都用咗好多年效果不錯. 它的工能請看圖識字總之效果正 {:soso_e179:} 正 {:soso_e179:} 正!{:soso_e179:}

VR2UPF 發表於 13-11-2013 18:19
有好嘢提供給各位DIY朋友以作參考. 就是這支保護膜噴劑,各大電子零件店有售. 價錢大約六十多圓,两三年前 ...

很多謝UPF兄堤供資料,各師兄弟妹就可按圖索騎,暨簡單又方便好用,用自浸松香水當然慳好多
VR2ZOC 發表於 14-11-2013 22:57
很多謝UPF兄堤供資料,各師兄弟妹就可按圖索騎,暨簡單又方便好用,用自浸松香水當然慳好多 ...

ZOC兄: 還有點補充的是,這噴膜劑可用於CRT電視機之高壓组件上,亦為一層最佳的高壓絕緣保護柔靭膜. 所以用於膽機高壓部分也是最佳之絕緣保護, 不妨考慮.
VR2UPF 發表於 15-11-2013 00:59
ZOC兄: 還有點補充的是,這噴膜劑可用於CRT電視機之高壓组件上,亦為一層最佳的高壓絕緣保護柔靭膜. 所以用 ...

唔知裝修用的叻架有冇同様功效呢?
cwc 發表於 15-11-2013 12:20

純以保護來說,以上提到的物料,用乜都可以,它們都具備了防潮及絕緣的功效。大師姐仲話用透明指甲油添{:soso_e153:} ,連化妝品都可大派用場,下次用埋香水都唔定{:soso_e163:} 。但松香水最優勝點,除了上述的功效外;就是將焊點番焊時,有助焊作用,減小假焊機會。
cwc 發表於 15-11-2013 12:20

裝修用的叻架功效只有防止氧化,但高壓絕緣保護能力欠佳.而這支噴膜劑除了以上两種工能外; 還可以在柔靭膜表面重新番焊上鍚;而不會產生任何污穢(錫線的松香除外) 。現代西方之化工技術仍值得(強國) 好好學習。望將來我們的祖國也能研發出比這支噴膜劑更好的物料。
VR2UPF 發表於 19-11-2013 16:54
裝修用的叻架功效只有防止氧化,但高壓絕緣保護能力欠佳.而這支噴膜劑除了以上两種工能外; 還可以在柔靭膜 ...

如果識畫PCB個Logo就唔使用箱頭筆寫得咁辛苦{:soso_e125:}