搜索
樓主: VR2ZOC

“DIY”一對高級、高成本音箱及分音器

呢位師兄哥架步企理整齊,是DIY發燒一族理想實驗室,又是試爆好場地,今次選取此地點擺擂台,就算輸左小小當嬴{:soso_e120:} 。有興趣觀戰就請於本月尾"HiFi天地"聯絡"六大俠"

武器庫仲有大把貨,睇見呢四支導彈"大俠"都腳軟{:soso_e126:}

又有咁多(當年)先進儀器導航,旗艦都走唔甩,沉梗{:soso_e127:}

對Chartwell studio-1暫時靠邊站{:soso_e151:}

預賽當日的配搭,麥景圖275

P1080850 a.jpg
前置就是這台廠制膽前

用這隻天碟進行試聽,第Track 5打鐘聲出左問題,點解個鐘裂左!{:soso_e132:}?

點解會聽到敲鐘聲裂左,就要探求真相。聽野要用一種平常心態去聽,就能夠少了很多主觀因素。

P1080847 re.jpg
機主一向聽開的組合,是圈內與這對鑑聽級Chartwell Studio-1喇叭。大俠對鋁箱仔擺好位,就將鋁箱仔取代(Chartwell Studio-1)試聽。

點知播到這隻CD"白遼士"的 "幻想交響曲"第5Track敲鐘聲,就發覺個鐘係裂左。為尋找出事根源,必需立即更換 "大俠"隨身攜帶武器,以作鑑別。

P1080856 re.jpg
兩艘護衛艦即時出動配搭,證明鋁箱仔唔係敲裂個鐘的元兇{:soso_e117:}。個鐘破鏡重圓,發出清脆奪耳的聲音{:soso_e166:}。
好彩有兩艘護衛艦隨行保駕護航{:soso_e121:},重有隻"CD"幫手掃雷,唔係比個水雷炸沉{:soso_e170:},永不翻身。{:soso_e180:}

VR2ZOC 發表於 23-11-2012 17:58
點解會聽到敲鐘聲裂左,就要探求真相。聽野要用一種平常心態去聽,就能夠少了很多主觀因素。

似乎越來越精采了,錯過了今期 "高級、高成本音箱及分音器" DIY 班的你,要 ......  {:soso_e135:}

VR2XQA 發表於 23-11-2012 23:48
似乎越來越精采了,錯過了今期 "高級、高成本音箱及分音器" DIY 班的你,要 ......   

...

真係無講錯,最近親自到該音箱制造廠,看個究竟。獲益良多。

側版剛從車床取出

已完成的面鈑

面鈑真係好靚仔

帶埋分音器試位

你話個樣靚唔靚仔,放張相上來頂下癮
{:soso_e102:} {:soso_e166:} {:soso_e102:}

唔上色都好靚仔喎,可唔可以揀唔上色?配埋不銹鑼絲,簡直係無敵!
vgty12 發表於 30-11-2012 04:27
唔上色都好靚仔喎,可唔可以揀唔上色?配埋不銹鑼絲,簡直係無敵!

我看這個暫時不可能(希望下屆再開班就有可能再改良),因為相片看見的花紋,原來是自動車床於生產制作時走過的刀紋(這個要由專業人事去解釋,我就外行),條紋雖然都很美觀,但紋理是不那麼規則的,近看感覺就會唔同。第二點就是未經表面保護處理,放耐一段時間,就會變黑色,那時就靚仔變醜樣。所以一定需電鍍處理,到時可能有另一種觀感,仲靚仔都未定。

背板試裝喇叭蕉座

我睇見都再流口水{:soso_e102:}{:soso_e102:},重好想裝多一對同本"會"做下宣傳,因為係本"會"獨家推出

這個機箱就較早前"HiFi組"同好訂做的,就快運到,又係本"會"之"HiFi組"獨家制作,唔使流口水,已經有人認頭

VR2ZOC 發表於 30-11-2012 17:10
我看這個暫時不可能(希望下屆再開班就有可能再改良),因為相片看見的花紋,原來是自動車床於生產制作時 ...

嘩! 機箱經過電鍍之後更覺沉實穩重{:soso_e104:} , 增添幾分名貴{:soso_e116:} , 比好多音響名器更覺專業。{:soso_e144:}
雨田 發表於 30-11-2012 19:12
嘩! 機箱經過電鍍之後更覺沉實穩重 , 增添幾分名貴 , 比好多音響名器更覺專業 ...

機箱制造都唔野少,工序重多過音箱,如果唔係俾面派對,真係鬼采你。

頂蓋趟鈑條趟軌係車出來

講番對音箱面板有改善

另一角度看過去