搜索
樓主: VR2ZOC

“DIY”一對不計較外觀的喇叭箱

VR2ZOC 發表於 11-7-2012 21:04
講番制作過程

前輩所說的古典也是我的喜愛,四季的樂章如你所說很適合我的喇叭,說回你喇叭製作真的很細心和用心{:soso_e179:} 煩請分享你的聽後報告.

前輩,如圖是我另一對至愛,它已服役了超過十多年的DALI 皇太子第二代,現在還龍精虎猛{:soso_e100:},不要小覷它是書架仔,好爆得{:soso_e179:}
fuseman 發表於 12-7-2012 16:14
前輩,如圖是我另一對至愛,它已服役了超過十多年的DALI 皇太子第二代,現在還龍精虎猛,不要小覷 ...

路遙知馬力,一對喇叭服役越耐,如果沒有其它損壞,係會越老越可愛{:soso_e121:} 。我對你頭頂隻超高倒有些少興趣,個樣都唔野少,用來配隻全音係咪會好D?{:soso_e195:}

呢對係我第一對DIY書架箱,低音單元是英國Morel,服役超過20年以上(橡膠邊各樣都完好無缺)。現在吊起用來睇AV,做前置主喇叭。

4吋喇叭圓孔要用織梳据界,有D岩慚唔夠順

喇叭接線板需“QC”兄幫忙,做得又準又靚

連喇叭蕉座都咁七彩,搞到鴛鴦六、七、四,係咪貪靚抑或是玩野?

原來係因為手上存貨只係呢幾種顏色,紅色兩隻,無黑色,唯有用藍和綠代替。所以對喇叭叫做零成本制作。

最緊要係印番個招牌上去{:soso_e178:},紀念版{:soso_e165:}。
fuseman 發表於 11-7-2012 23:44
前輩所說的古典也是我的喜愛,四季的樂章如你所說很適合我的喇叭,說回你喇叭製作真的很細心和用心{:soso ...

聽後報告其實已有初步結果,個報告由我去寫,梗會係黃婆賣瓜,自賣自誇。
上個星期,有同好來聆聽過,不過個個隱哂形。

不過唔緊要,我係滿意收貨,要改善,可以講空間唔多。
一:單元質素被限制,(PA野),下限頻率120Hz,箱體設計幫不了什麼。
二:單元口徑被限制4英吋X2
以上兩種因素可知聲音達到何種水平,心中有數。
但此箱又有其很多好處
一:可在4Ω、8Ω、16Ω中自由接駁,尤其接成16Ω阻抗時,試電子管OTL機一流。{:soso_e179:}
二:坐地箱中極少有咁小巧,平面為6吋X9吋即係(六九威哂),移動方便,我就嘗試在家中的每個角落擺位,聆聽大棚古典(1812序曲),中頻段的樂器音準唔錯,竟可以出番個很好的音場。
三:外觀唔靚仔,移動時無須就住就住,撞凹無問題。

如果呢對新做落地箱D聲會嬴隔離個對,你話有無可能?{:soso_e132:} 咁嫌你聽野話嘈既人{:soso_e131:} ,就會要你掉左對大喇叭佢。{:soso_e125:}

用來聽花旦王芳姐“芳艷芬”,絕對係一流{:soso_e179:} {:soso_e179:}

個Logo好簡單,先用皺紋膠紙做定位,痴上一條柴,然後對準中間,再痴埋個三粒。

噴上透明光漆做保護

待透明光漆乾後,再做下一個加工

VR2ZOC 發表於 14-7-2012 08:58
個Logo好簡單,先用皺紋膠紙做定位,痴上一條柴,然後對準中間,再痴埋個三粒。

前輩,多謝你的聽後報告{:soso_e179:} ,說回我的HORN 咀仔是多年前友人送贈,其後壞了一直寄存在貨倉,經你一提後昨天取回出來將盒內零件全部更換,結果是一天光晒.HORN咀仔再次哼出悠揚的高頻{:soso_e100:} .
其實我的木耳一直不覺我的全音喇叭的高頻比DAIL仔差.但昨天駁上了HORN咀仔後,無論聽任何樂章時,泛音和殘響豐富了,聽四季時更令我沉醉在抑揚頓挫樂章中{:soso_e102:} 正{:soso_e182:}
圖2
圖3
來多一幅