搜索
查看: 12980|回復: 17

HP 音頻分析儀

最近收了1台比較經典的HP (現在分拆為Agilent)的音頻分析儀. 自從1985年推出市場, 一賣就20多年, 直到2009年才推出接替機U8903A.
這台音頻分析儀有自動測試功能, 睇True RMS/Avg AC Level, Distortion Ratio, S/N Ratio很方便就手. 但就無多次諧波分析功能.

煲機一段時間後, 就考核一下機器的性能. 最有代表性, 而又最簡單的方法, 就係將分析儀的測試信號源輸出到分析儀的輸入. 即是自己測自己, 就可以知道由信源到分析部份end to end本底既噪聲及失真.  那就知道這台分析儀可以測到有幾準.

結果:
S/N Ratio  102.6dB
Distortion Ratio 0.0018%

一般DIY應用已卓卓有餘.

0.0018%失真

0.0018%失真

102.6dB信噪比

102.6dB信噪比

按一下相片, 可看大圖. 那就清楚好多.  

回復 VR2WHF 的帖子
堅!
我都好想擁有一部 ,新的就嫌貴 ,二手就可遇不可求 。我 "會"亦有一部此類儀器,牌子唔係HP,得閒番 "會"映張相擺上來睇下。不過HiFi班組亦很少用到此種儀器做測量。若個人能擁有的話,做AUDIO  DIY制作,確實係好幫手。

我都係中無會員, 不過怕唔夠年齡, 所以無參加HiFi班組.
唔知我"會"既音頻測試儀係乜型號呢?  我印象中"會"係有台AC Voltmeter (亳伏錶), 但音頻測試儀就係無見過, 真係常見識一下.

"HiFi班組"好似無年齡限制,唔知係咪你覺得玩 "HiFi"班友 ,個個都上佐年紀。就誤以為 "後生" 就唔可以玩 "HiFi"。其實每樣事都係 (無新那會有舊呢)?所以我地係歡迎有興趣高保真(HiFi)之朋友加入。
下面照片就是本 "會"裝修竣工後擺好的儀器櫃(65室)內。絕對歡迎閣下上會同我們研究這部音頻分析儀點用。因為我都未曾認真詳細用過。

IMG0243A copy.jpg
這些照片攝于2008年65室裝修竣工後。
IMG0247A copy1.JPG
放上這張照片頂住癮先,下次再返會映張更清楚D照片。

范sir, 都係怕有代溝. 我知道那裡有不少退休人仕.  

那台音頻分析儀應該係Panasonic VP-7723A, 都好新淨下. 我個人比較喜歡HP/Agilent的東東, 所以選了HP 8903B.  不過VP-7723A跟HP 8903B比較各有千秋.

另外, 我認得出有兩台AC voltmeter, 一台是台灣固緯, 另一台是大陸Lodestar. 早一輪跟曾sir吹左成晚水, 在下好有興趣攪返次座談會分享一下各樣儀器的使用心得.  下次搵埋范sir傾.

閣下對D儀器咁熟行,一睇就知道係乜牌子乜型號,特性如何,真唔講得少,佩服佩服 。那麼真係要搞番個講座先得 ,好讓我們這班HiFi發燒友認識下那些 "音頻"成份,測量的意義,對提高 "DIY"的技術水平和質量都有好處。
擇日不如撞日,唔知10月1日國慶晚宴會否見到面 ,若你出現的話大家可斟一斟。
在此順帶又擺多幾張早前會所裝修後,我整理好的一些器材和電子管的照片。

(國產)古董Q表
IMG0244A copy.jpg

IMG0246A copy.jpg

我都好想join10-1晚宴, 不過在下已經有約, 不能如願.
之後, PM你 , 傾一下幾時再詳談.  

閣下對D儀器咁熟行,一睇就知道係乜牌子乜型號,特性如何,真唔講得少,佩服佩服  。那麼真係要搞番個講座先得 ,好讓我們這班HiFi發燒友認識下那些 "音頻"成份,測量的意義,對提高 "DIY"的技術水平和質量都有好處。
擇日不如撞日,唔知10月1日國慶晚宴會否見到面 ,若你出現的話大家可斟一斟。

VR2ZOC 發表於 29-9-2010 11:28 PM

今次特登返上會將部儀器映清楚D睇下。
正面

P1020178 copy.jpg
後面
P1020181 copy.jpg

P1020179 copy.jpg

P1020180 copy.jpg