搜索
查看: 18901|回復: 30

食魚與食海鮮

有朋友用食魚和食海鮮來比喻 D 發燒友玩HiFi,我覺得都頗為相似,例如食石狗公和食石班。兩樣野都好相似,如果清蒸,就梗係用石班喇,石狗公其實都可以,但係骨多,無乜肉食,最好就用黎滾湯。味道真一流!如果將兩樣野掉轉做,就只有叫做徙料。但記住石狗公就係石狗公,唔會變成石班!
其實究竟有無豆腐渣咁 o既價錢,又要有燒鵝脾咁 o既味道呢?請各位高人指點迷津!
填字遊戲,無人參與,呢個問題問左咁耐,又無人答覆。講玩講食唔夠熱鬧。可能我唔夠班都唔定。唔通真係要講 "電子"點樣 "真空導電"先至有人回應。

俾支長 "筷子"你睇下用黎做D乜?(炸 "油炸鬼")?
話唔講食,有時聽  "HiFi" 用食野做比喻就最容易明白,所以唔講又唔得。
我而家又想問一問各位 "食家". "高人",有無試過用紅酒杯飲湯?用個湯碗黎飲紅酒呢?這個配搭又會唔會影響兩
樣野 D 味道? 試完話俾大家知,多謝!
個個食家, 高人, 都唔答呢 D 問題, 唔通又要講下 HiFi 先至有人回應?喂!老友!唔采都鬧下呀
你話右下角隻野, 似唔似鐵板燒呢?
講左咁耐, 又無乜反應, 又無人鬧, 唔通講食真係 唔夠班?... 又要開估, 那件類似 鐵板燒 的物件, 係著名的氣動高音單元, 現在就試驗這個氣動高音與 軟球頂 高音的分別。
要將個分音器重新摩過
將個玩左廿幾年的喇叭箱拆左來做試驗,  真係好大工程。
老師:

啱啱聽到句名言:麻鷹可以低飛像雞一樣,但雞就無法飛得似麻鷹咁高。
閒話不說了。我想請教:
一)散裝喇叭同嗰啲連箱喇叭,如果大家表示嘅規格一樣,質素會唔會爭好遠呢?因為價格就爭好遠。
二)分音器是否要同喇叭匹配呀?
三)番黐喇叭膠圈對音質影响大唔大?
四)最後想問,你個分音器又同個掣箱尺吋咁啱嘅,是否就住嚟整?

銲機新丁
會員3235
7# VR2URO
好多謝你有回應,不過,你稱呼我 "六大俠"好過,因為這版討論區裡,個個都係老師,包括你本人在內,其實都係我老師,但 "六大俠.ZOC"就只有一個,而且無花無假,一定唔會叫錯人。第二樣野,你又帶出個好話題比大家去討論,就係 "飛禽"。遲D再討論下 "走獸"。麻鷹乃空中霸王,會飛的話,當然可高可低。 至於"雞"就唔同,牠其實也是 "飛禽"的一種,同麻鷹一樣可以飛來飛去,但自從被人類飼養後,雙翅膀慢慢退化而不能高飛。逐漸由 "飛禽"變為 "家禽",在自然界中變成弱者。現代社會科學化,雞出世後,幾乎大部份時間都在吃和睡當中生長,連走動也缺乏。唔怪得有人話,而家做 "雞"都好慘。

而家答住兩條問題先;
1及3條最好叫 "喇叭王子" 解答,因為佢係專科。
2:分音器當然要為喇叭單元匹配。
4:點解個分音器會同個箱咁FIT,係個分音器底板度住個箱黎做囉,睇多兩張相你就知點解。

邊夠膽亂咁稱呼教我銲膽機老師個名!
再講空中霸主乜機都銲得掂,個隻家禽淨係銲部單端都有問題。
所以無得比,跟都跟唔上。
好開心用呢種咁幽默的交流文化。

銲機「烏」雞
9# VR2URO
唔講咁多住 ,又睇多兩張相先。
蝕底板