搜索
查看: 6710|回復: 8

第 4 屆鳳凰山大東山越野挑戰賽

由動感亞洲(Action Asia)主辦之第 4 屆鳳凰山大東山越野挑戰賽_2012又來了。我們 "會" 獲邀參與無線電通訊支援。比賽於 2012 年 10 月 7 日上午 8 時正起跑。今年賽程仍然分有 15KM 及 21KM,起點及終點是東涌鐵路站。起步後今年首先跑向昂平 360 救援徑........,15KM 賽程最後經石門甲跑回終點,21KM 賽程最後經由黃龍坑郊遊徑跑回終點。下圖為比賽路線圖。

希望各位義工鼎力幫忙!

Lantau 2 Peaks Race_V2.0.jpg

下列日子千祈唔好錯過:

1.   2012 年 9 月 23 日(星期日)   總測試
     即係各無線電中繼站、檢查站、支援站各就各位。掃尾隊分隊起步。

2.   2012 年 10 月 2 日(星期二)   活動簡介會
     分發工作人員操作手冊,領取T恤。

3.   2012 年 10 月 7 日(星期日)
     按各站、值班時間埋位。

仲未報名,誠邀參與。
首先介紹起點/終點,水站,無線電支援站:

起點亦是終點-------東涌鐵路站對出,東薈城。

無線電支援站,參賽者跑到呢度,要左轉上山。地圖中之 C00 位置。即係昂坪 360 救援徑之起點。

去到昂坪 360 救援徑標距柱 C18 位置,要左轉入彌勒山郊遊徑。呢度係無線電支援站,不過冇得補給。

走出咗樹林,就係第一個水站,只有水供應,不過冇嘢食。

參加 15KM 短途賽,要左轉,經東山法門回終點。參加 21KM 長途賽者則要向右,斜過車路,過心經簡林,上鳳凰山繼續比賽。

15KM 參賽者要經過東山法門落山,經石門甲,C1704....等無線電支援站返回終點。

無線電支援站 C1704,各位 Ham 友,幫手提醒 15KM 參賽者唔好上石級,照指示牌落山便可。

無線電支援站-----石門甲村公所,15KM 參賽者由羅漢寺傍跑落嚟,要指引佢哋出石門甲村。

15KM 參賽者,要由裏面嘅停車場跑出來。

水站-----伯公坳   21KM 參賽者由鳳凰山飄落嚟。遲來者亦喺呢度被取消比賽資格。

車站對面呢個亭,亦係無線電支援站。離開呢度要上大東山。

無線電支援站------C1204A  黃龍坑郊遊徑與鳳凰徑交界位,防止 21KM 參賽者,衝過籠,落咗梅窩!

無線電支援站------W02。黃龍坑郊遊徑起點,啲參賽者由二東山爛頭營跑落嚟,左轉繼續跑回終點。

終點。

剛剛收到會嘅Email,今個星期日即係9月23日嘅測試通知,有埋頻率表,我哋掃尾隊四隊定會開足馬力,做正綵排,務必在比賽日有好表現。

隊長要通知埋隊員,要對Check Point周圍地形有所了解。今屆參賽人數可能有1200人,唔準備好啲,點掂!
今年嘅大會工作人員和義工T恤已經運咗返會,各站長、隊長可以返會領取。